openworld logo

Er du interesseret i de smukke malerier fra romantikken?

Kunsten udvikler sig igennem tiden, og det er oftest en slags spejling af samfundet. Kunst er nemlig ikke bare kunst. Det siger ofte meget om den tid, den kommer fra. Det gælder mange forskellige former for kunst og dermed også malerier.

Man har malet malerier i rigtig mange år, men ligesom alle mulige andre ting, har malerkunsten også udviklet sig. Når man maler et maleri, tænker man måske ikke over, at det sandsynligvis bærer præg af ens samtid. Virkeligheden er dog den, at vi i dag vil kunne inddele malerier i forskellige perioder, ligesom vi kan inddele litteratur i perioder.

En af disse perioder kaldes for Romantikken. Romantikken varede fra ca. 1800-1870, men det er naturligvis svært at sætte præcise årstal på, da genren også gør sig gældende uden for disse årstal.

Romantikken adskiller sig fra andre perioder ved at dyrke det smukke, nationale, guddommelige og, som navnet antyder, romantiske. Man havde i Oplysningstiden dyrket det mere realistiske i litteratur og kunst med både malerier og digte fra romantikken. Man gennemgik dog i Danmark og andre europæiske lande en krisetid med krige og økonomisk krise, og man havde nu brug for at dyrke noget andet.

Det kunne f.eks.

være den smukke natur, nationalsymboler og familien

Forskellige former for kunst fra Romantikken

Inden for romantikken er der forskellige genrer.

To af dem, der gør sig særligt gældende i kunsten, er nationalromantik og universalromantik. Nationalromantik handler om det nationale.

Dette grunder i en længsel efter gamle storhedstider i Danmark, efter at bl.a. at have måtte afgive Norge og være gået statsbankerot. Derfor malede mange kunstnere malerier med nationalsymboler og smukke danske landskaber. Et eksempel på en sådan kunstner er P.C. Skovgaard, der malede mange landskabsmalerier efter motiver på især Sjælland.

Han malede forskellige landsskabsbilleder, hvilket også inkluderede specifikke motiver som Møns Klint og Frederiksborg Slot. Hans berømte maleri ”Bøgeskov i maj” fra 1857 illustrerer meget godt nationalromantikken i form af smuk natur med glade danskere på. Naturen er også vigtig for en anden strømning ved navn universalromantik.

I Universalromantikken er harmonien mellem Gud, kunstneren og naturen meget vigtig. Det ses bl.a. i maleriet ”Wanderer above the Sea of Fog” af Caspar David Friedrich fra 1818. Her ses en mand, som kan ses som kunstneren, på toppen af et bjerg. Han kigger udover et skyet landskab med åben himmel.

Det samler altså mennesket, naturen og det guddommelige i et billede. Kunstneren skal ses som en person, der får sin inspiration fra naturen og Gud. Læs også: Maden er vejen til kærligheden

Det særlige ved malerier fra Romantikken

Der er naturligvis også andre strømninger i Romantikken, og det vil også kunne diskuteres, præcis hvilke strømninger, der hører til i Romantikken og ej. F.eks. er kunst-strømningen Biedermeier på en måde uden for kategori.

Her er motiverne nemlig indendørs i stuer. De er dog romantiske på den måde, at de hylder det trygge borgerlige familieliv, hvilket kan siges at passe ret godt til romantikken. Fælles for alle malerierne i Romantikken er dog, at malerierne udstiller en slags idyl.

I samfundet både dengang og i dag er der mange ting, som kunne fungere bedre. Dette gælder både i det danske samfund men også i hele verden. Derfor kan det virke som en naturlig ting, at kunsten fremstiller det smukke i stedet for alt det grimme i samfundet.

Hvor man f.eks. i Det moderne gennembrud, som kom senere i 1800-tallet, ville fremstille aktuelle problemstillinger, ville man her samle folket om positive ting. I Danmark taler vi også ofte om Guldalderen, hvilket er placeret i ca.

samme periode som Romantikken

Også populært i dag

Dette siger noget om, at vi også i dag sætter stor pris på de smukke og idylliske landskabsmalerier, der blev malet i Romantikken. Der var ikke noget abstrakt, som man skulle tænke over. Man kunne se, hvad det skulle forestille, og det vil også mange i dag sætte pris på. Derudover var der ganske enkelt mange aktive og dygtige malere fra dengang.

Derfor er der god grund at holde af malerierne fra den periode. Så kan du godt lide de smukke landskabsmalerier, som er overdådigt men alligevel enkelt fremstillet, vil du sikkert elske malerierne fra Romantikken

Læs også...

Vi har fundet de her gode indlæg frem til dig:

Hofteholdere

Hofteholdere

Hvis du leder efter Hofteholdere behøver du ikke lede længere. Openworld.dk er nemlig grundlagt for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb. Nu behøver du ikke længere undersøge forskellige forhandlere, men kan få alle tilbud samlet i ét nemt overblik. Hofteholder er et ord som mange tænker på i kontekst med mere

Læs nu »
Slikkelapper

Slikkelapper

Hvis du leder efter Slikkelapper behøver du ikke lede længere. Openworld.dk er nemlig grundlagt for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb. Nu behøver du ikke længere finde produkterne på forskellige butikker, men kan få alle tilbud samlet i ét nemt overblik. Seneste Slikkelap Tilbud Hvis du er landet her leder du

Læs nu »
Skal du giftes? 4 gode råd, inden I siger ”ja”

Skal du giftes? 4 gode råd, inden I siger ”ja”

Har din eneste ene friet til dig, og er den store dag allerede fastlagt? Inden I siger ”ja” foran familie, venner og præsten, har vi i denne artikel samlet fire gode råd til jer, så jeres fælles liv kommer godt fra start. Læs også: Hvorfor mænd frier i juletiden? Planlæg, planlæg og planlæg Et bryllup

Læs nu »
Vibrator Æg

Vibrator Æg

Velkommen til – vores mission her på Openworld.dk er at gøre dit køb så gnidningsfrit som muligt. Derfor har vi samlet Vibratoræg fra mange gode shops fra Danmark, og præsenterer dem til dig i et samlet overblik – så slipper du for at skulle finde hver pris på hver enkelt shop. At onanere er noget

Læs nu »